Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

"Η Απόγονος" του Μιχάλη Πιτένη- Μυθιστόρημα, εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η οικονομική κρίση μπορεί να ξαναζωντανέψει το φάντασμα του ναζισμού στην Ευρώπη;
Η Μαριάννα, η 30χρονη Ελληνίδα δικηγόρος, είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο σκοπό της οργάνωσης «Η Γερμανία για την Ευρώπη» που είναι η διάδοση του γερμανικού πολιτισμού. Ο μεγάλος έρωτας που ζει με το γοητευτικό και κοσμοπολίτη Γερμανό επικεφαλής της οργάνωσης Σαντάου, την ωθεί να εργαστεί ακόμα περισσότερο για το σκοπό της. αλλά και να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά σε γεγονότα που θα έπρεπε να την προβληματίζουν.
Όλα όμως ανατρέπονται στο τελευταίο της ταξίδι στο Μόναχο, συνήθη τόπο συνάντησης των μελών της οργάνωσης που προέρχονται απ΄ όλη την Ευρώπη, εξ αιτίας της εμφάνισης του Ισπανού πολιτικού επιστήμονα και ακτιβιστή Ρόχας, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του η οργάνωση είναι απλώς ένας Δούρειος Ίππος των Γερμανών για την ειρηνική κατάκτηση της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση που αποκάλυψε την αδυναμία των περισσότερων εταίρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τη δική τους ισχυρή οικονομική θέση τους δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Ειδικά μάλιστα όταν το έδαφος είχε προετοιμάσει η οργάνωση δημιουργώντας μέσω της γερμανικής πολιτιστικής επέκτασης, φιλικούς θύλακες σ΄ όλη την Ευρώπη.  
Η Μαριάννα μαθαίνει, απ΄ το Ρόχας, πως πολλά απ΄ τα μέλη της οργάνωσης είναι απόγονοι των «παιδιών της Βέρμαχτ» (σ. σ. παιδιά που γεννήθηκαν απ΄ την ένωση Γερμανών στρατιωτών με γυναίκες των  κατακτημένων χωρών) ή των Lebensborn, των κοινοτήτων όπου ο Χίμλερ δημιουργούσε την άρια φυλή του!
Τα πρώτα στοιχεία κλονίζουν ό,τι πίστευε μέχρι τότε, αλλά τα όσα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν τους φόβους της με τον πλέον δραματικό τρόπο. Το περίεργο ατύχημα που στοιχίζει τη ζωή ενός Έλληνα φίλου της που διέμενε στο Μόναχο και προσπάθησε να τη βοηθήσει για να βρει την αλήθεια, ο ανεξήγητος θάνατος ενός σημαντικού Γερμανού καθηγητή ιστορίας που υποστήριζε πως στη χώρα του υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν διδάχτηκαν τίποτα απ΄ το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και η ταυτόχρονη εξαφάνιση των αρχείων του, δημιουργούν ένα δίχτυ φόβου γύρω της. Τίποτα όμως δεν μετράει όσο η απροσδόκητη απώλεια της μητέρας της, για την οποία ο οικογενειακός τους γιατρός δεν αμφιβάλλει πως είναι δολοφονία.

Η Μαριάννα αισθάνεται μόνη, περικυκλωμένη από εχθρούς που δεν είναι σίγουρη ποιοι πραγματικά μπορεί να είναι. Ρισκάρει εμπιστευόμενη το Ρόχας, όπως και το Βέλγο έμπορο έργων τέχνης Ρενάρ καθώς και το Γάλλο οικονομολόγο Περετί, που θα βρεθούν στο δρόμο της. Οι γνώσεις τους στην πολιτική, την τέχνη, την ιστορία και την οικονομία είναι απόλυτα απαραίτητες για να εξηγηθούν μια σειρά περίεργα και ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, αλλά και μύθοι. Απ΄ το τι ρόλο παίζει ο μαύρος πίνακας του Γκόγια «Το Σάββατο των μαγισσών», η Λόγχη του Λογγίνου που για τον Χίτλερ ήταν το «άγιο δισκοπότηρο» καθώς πίστευε πως χάρη σ΄ αυτή θα εξασφάλιζε την παγκόσμια κυριαρχία, τη νέα Πριγκίπισσα των Ναζί που θα αντικαταστήσει την υπέργηρη πια κόρη του Χίμλερ, Γκούντρουν, που είχε ως τώρα αυτό τον «τίτλο» μέχρι τη λύση του αινίγματος που λέγεται «Κανόνας του Χάμπερ». Την κωδική ονομασία που έχει δώσει η οργάνωση στο μυστικό της σχέδιο, η αποκρυπτογράφηση της οποίας θα αποκαλύψει και την αλήθεια. Ξεκινούν γνωρίζοντας μόνο πως ο Φρίτς Χάμπερ ήταν ο Γερμανοεβραίος χημικός που τιμήθηκε το 1918 με Νόμπελ και, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε και το αέριο zyklon Β, με το οποίο οι Ναζί εξόντωσαν πολλούς ομόθρησκους του!
Έτσι αρχίζει ένα ταξίδι από το Μόναχο του 2012 μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βαρκελώνη, τη Ζυρίχη, τις Βρυξέλλες, το αυστριακό Κρούμπεντορφ και τη Ρώμη, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, με τη συνοχή της ετερόκλητης αυτής παρέας να δοκιμάζεται συχνά, όχι μόνο λόγω του φόβου που δημιουργούν οι ανακαλύψεις τους, αλλά και εξ αιτίας των υποψιών που γεννιούνται για τον πραγματικό ρόλο του καθενός και το αν πρέπει ο ένας να εμπιστεύεται τον άλλο.
Η μεγαλύτερη έκπληξη για τη Μαριάννα είναι η εμφάνιση του πραγματικού της παππού, ενός  Ναζί, αξιωματικού των Ες Ες και έμπιστου του Χίμλερ, την ύπαρξη του οποίου της απέκρυψαν τόσο η μητέρα της, όσο και η γιαγιά της για τους δικούς της λόγους η κάθε μια. Να όμως που είναι ολοζώντανος μπροστά της, καλοστεκούμενος παρά τα 90 του χρόνια και ταγμένος στο σκοπό της οργάνωσης, την οποία ουσιαστικά αυτός και ομοϊδεάτες του ίδρυσαν την επόμενη κιόλας της ήττας τους, στην οποία συμμετέχουν, επίσης, επιζώντες Ναζί, απόγονοι, αλλά και μιμητές τους.

Η Μαριάννα βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα δύσκολο δίλημμα. Πολλά απ΄ όσα πίστευε μέχρι τώρα καταρρέουν και ο κόσμος της δεν ήταν όπως τον φανταζόταν. Θα αποδεχτεί τη νέα κατάσταση ή θα την απορρίψει και θα πάει κόντρα, πληρώνοντας και το ανάλογο κόστος; Το κυριότερο όμως είναι πως τόσο αυτή όσο και οι σύντροφοι της πρέπει να αποδείξουν αν όντως ξαναζωντανεύει στη σημερινή Ευρώπη το φάντασμα του ναζισμού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια βαθιά υπόκλιση στην κ. Καίτη.

Θαυμάζω την Καίτη Τσιμπέρη ως τραγουδίστρια από τη μακρινή δεκαετία του ’80 όταν και την πρωτοάκουσα να τραγουδάει στη Bora Bora , κ...